Co to jest mydło naturalne, czyli trochę o reakcjach chemicznych…..
Jedną z reakcji chemicznych jest reakcja zmydlania tłuszczu przy udziale wodorotlenku sodu. Brzmi niepokojąco, zwłaszcza, że wodorotlenek sodu jest bardzo silnie żrącą substancją. Ale właśnie ta jego właściwość jest podstawą w produkcji mydła. Nie można wyprodukować twardego mydła bez obecności tego składnika. Chociaż dawniej stosowano do tego celu odpowiednio przygotowany popiół drzewny zmieszany z wodą….
A tłuszcze? Tłuszcze, czyli w przypadku mydła z Pszczelej Dolinki – oleje palmowy i kokosowy - to mieszanina substancji zwanych kwasami tłuszczowymi. To właśnie z tymi kwasami reaguje wodorotlenek sodu, tworząc mydła sodowe.
Olej palmowy (kwas palmitynowy i oleinowy) + olej kokosowy (kwas laurynowy, mirystynowy i palmitynowy) + wodorotlenek sodu = mydła sodowe i gliceryna
A dlaczego mydła sodowe a nie mydło sodowe? Bo, upraszczając, z każdego kwasu powstaje inne mydło:
Z kwasu palmitynowego – palmitynian sodu
Z kwasu oleinowego – oleinian sodu
Z kwasu laurynowego - laurynian sodu
Itd…….
Tak naprawdę przyrządzając domowe mydełko, produkujemy kilka różnych mydeł, zależnie od tego ile i jakich kwasów posiada tłuszcz, którego użyliśmy do produkcji.
Nasze świeże mydło, a właściwie mieszanka mydeł: palmitynianu sodu, oleinianu sodu, laurynianu sodu itd., jest jeszcze silnie żrącą (zasadową) substancją i musi dojrzeć, aby osiągnąć przyjazne dla skóry pH. Proces ten trwa około 8 tygodni w czasie których mydło pocięte na kawałki leżakuje sobie pod przykryciem.
I co dalej?
Po 8 tygodniach mydło naturalne jest gotowe do użycia. Ale nie w Pszczelej Dolince, tu jest troszkę inaczej…..
Podczas produkcji mydła, a także później - w trakcie jego leżakowania, zachodzą bardzo silne, intensywne reakcje z udziałem wodorotlenku sodu, silnie żrącej substancji.
Oczywiście nie mam na to dowodów naukowych, badań też nie prowadziłam, ale wątpię, by zostało coś cennego i odżywczego np. z miodu, gdy potraktujemy go wodorotlenkiem sodu.
Dlatego też miód, napary ziołowe, przeciery owocowo-warzywne, glinki, pielęgnujące olejki roślinne i maceraty dodawane są w drugim etapie produkcji mydła naturalnego. Surowe, czyste mydło zostaje wtedy uszlachetnione różnymi dodatkami, które nie mając już kontaktu z wodorotlenkiem sodu, zachowują swoje właściwości odżywcze i pielęgnujące.
Tak właśnie powstają mydełka z Pszczelej Dolinki.